Datatour directieteams

Gepubliceerd op donderdag 23 mei 2024

Afgelopen maanden heeft Filip, onze data-expert, een bezoek gebracht aan de directieteams van al onze partnerorganisaties. Tijdens deze belangrijke bijeenkomsten deelde hij inzichten over de noodzaak van een robuuste datastrategie. Hij benadrukte dat een goed uitgewerkte datastrategie essentieel is om datagedreven beslissingen te kunnen nemen. Deze beslissingen zijn cruciaal voor het behalen van beleidsdoelstellingen en het bevorderen van de digitale transformatie ten behoeve van de burger.

Het doel van Filip's presentatie was om duidelijkheid te verschaffen over hoe wij deze datastrategie concreet willen uitwerken voor onze regio. Hij belichtte drie hoofdthema's die centraal staan in onze aanpak:

Data geletterdheid

Filip legde uit dat het creƫren van bewustzijn, het ontwikkelen van praktische vaardigheden en het bevorderen van kennisdeling essentieel zijn om de capaciteit in onze regio te vergroten. Door in te zetten op data geletterdheid willen we ervoor zorgen dat iedereen binnen onze partnerorganisaties beter uitgerust is om met data om te gaan en datagedreven beslissingen te nemen.

Ecosysteem

Een belangrijk onderdeel van de strategie is het in kaart brengen van wat er momenteel al bestaat aan data-infrastructuur en initiatieven in de regio. Filip benadrukte het belang van samenwerking en afstemming om de prioriteiten te bepalen. Door een beter inzicht in het huidige ecosysteem kunnen we gerichter en effectiever werken aan onze datadoelstellingen.

Data governance

Tot slot besprak Filip hoe we met een regionaal datateam werken aan het opstellen en handhaven van standaarden en bouwstenen voor transformaties en architectuur. Een goed opgezet governance framework is essentieel om de integriteit, veiligheid en kwaliteit van data te waarborgen en zo succesvolle digitale transformaties te ondersteunen.

De presentatie van Filip werd telkens goed ontvangen en zorgde voor waardevolle discussies en inzichten bij de directieteams. Het is duidelijk dat er een gezamenlijke visie en commitment is om de datastrategie verder te ontwikkelen en te implementeren. We kijken uit naar de verdere samenwerking met onze partners om deze ambitieuze plannen te realiseren en zo bij te dragen aan een data-gedreven toekomst voor onze regio.

 

Bekijk hier de volledige presentatie

Datatour