We delen wat we hebben
De digitale transformatie van onze regio, dat betekent meer data, meer applicaties en toepassingen, en dus ook de nood aan een steviger, robuuste digitale infrastructuur.
Data en rapportering
Data is de grondstof van het digitale product. Het beheer van deze data is één van de grote uitdagingen in het digitaliseringstraject. Lokale besturen moeten grote hoeveelheden gegevens uit meerdere bronnen beheren. Daarbij is het een uitdaging om chaos te vermijden en data overzichtelijk op te slaan.
Voor veel lokale besturen is het niet evident hiervoor de nodige middelen te voorzien en afdoende knowhow in huis te halen. Daarom slaan we in Zuid-West-Vlaanderen de handen in elkaar. We maken afspraken rond technologieën, dataopslag en verwerkingen en delen zowat alles wat we kunnen delen (kennis, dashboards etc…).
Bekijk hier het volledige overzicht
Heb jij een vraag rond data? Bouw je een dashboard in Power BI, maar loop je vast?
Geen nood, collega Filip to the rescue! Boek een moment om 1-op-1 jouw vraag, probleem of suggestie m.b.t. Power BI voor te leggen.
Digitale infrastructuur en connectiviteit
Het begrip verwijst naar de technologische basis die nodig is voor een vlotte en stabiele digitale communicatie, digitale dienstverlening en andere digitale systemen. In digitale tijden wordt heel veel informatie verzonden, ontvangen, opgeslagen en verwerkt. Een goede digitale infrastructuur is hierin cruciaal en vormt de ruggengraat van onze moderne samenleving.
Naast bijvoorbeeld software en cloud-systemen, zijn netwerken een heel belangrijk onderdeel van digitale infrastructuur. We willen onderzoeken hoe gemeentelijke gebouwen en diensten in de regio op de meest efficiënte manier via glasvezelnetwerk met elkaar geconnecteerd kunnen worden. Kan dit kosten- en energiebesparend werken? Wat zijn de voordelen op vlak van transparantie en zijn er hogeren garanties in uptime en cyberveiligheid?
Communicatie in digitale tijden zoals digitale dienstverlening naar burgers via websites en toepassingen, zorgt ervoor dat heel veel gegevens opgeslagen moeten worden en websites en applicaties ergens gehost moeten worden. Binnen de gemeenten gebeurt dit momenteel op vele afzonderlijke servers die vaak in de kelders van de gemeentelijke gebouwen een donker hoekje toebedeeld kregen en continue draaiende gehouden worden. We onderzoeken de voor- en nadelen van deze situatie en brengen in kaart of het opzetten van een regionaal datacenter een gunstig alternatief kan betekenen op vlak van bijvoorbeeld energiewinst, veiligheid, risicobeperking en transparantie.
Tot slot willen we bewaken en verzekeren dat ook elke burger in de nabije en verre toekomst toegang krijgt tot topconnectiviteit voor zowel internettoegang, telefonie en televisie. Glasvezel vormt hierin een zekere en toekomstgerichte technologie en wordt vandaag reeds stapsgewijs aan burgers en bedrijven aangeboden. We willen hier mee op inzetten zodat niet enkel de kernen en stadscentra van glasvezel voorzien worden, maar ook de meer landelijk gelegen woningen en gebouwen. Er wordt onderzocht hoe de steden en gemeenten telecomproviders kunnen ondersteunen om hun glasvezel sneller en breder in de regio uit te rollen. Daarnaast worden ook de voordelen en toepassingsmogelijkheden van een “echt open access glasvezel netwerk” onderzocht in een afgebakende zone.