Lancering Data Space Verkeersmetingen

Gepubliceerd op woensdag 06 december 2023

Het Relanceproject ‘Dataintegratie voor Slimme Mobiliteit’ van de Vlaamse Smart Data Space heeft als doel om een dataspace te creëren waarin verkeersgegevens van verschillende partijen gemakkelijker te vinden en uit te wisselen zijn. Het project richt zich op het uniform beschikbaar maken van verkeersmetingen van diverse sensoren, bronnen en actoren door middel van een OSLO-standaard ‘verkeersmetingen’ en open source bouwblokken.

Op dinsdag 5 december vond het lanceringsevent Data Space Verkeersmetingen plaats. Tijdens dit event werd de achtergrond van het project toegelicht en werd er ingegaan op de verschillende onderdelen, de inbreng van de deelnemende partijen en waarom zij actief willen zijn in de dataspace. Ook werd de praktische toepassing van de OSLO verkeersmetingen standaard en de beschikbare databronnen getoond.

Iedereen die actief is rond verkeersmetingen, als lokaal bestuur, dataprovider of hergebruiker van data zag hoe dit de uniformiteit in de inkoop van verkeersmetingen bevordert en hoe er kan deelgenomen worden aan dit ecosysteem. Daarnaast werden de ambities voor duurzame verankering en groei gedeeld, en werd er besproken hoe elke betrokken partij hieraan kan bijdragen.

Ook binnen Zuid-West-Vlaanderen is er behoefte aan het ontsluiten van verkeersdata ten behoeve van de lokale besturen. Dit zullen we dan ook doen op basis van de standaarden en bouwblokken van de “Vlaamse Smart Data Space”.

 

Meer info op: 👉 https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/onze-oplossingen/vlaamse-smart-data-space 👈